Технологія комплексної переробки післяспиртової барди
Pavel Content-manager 16 октября 2020Процес переробкипісляспиртової барди
Післяспиртова барда містить приблизно 6-9% сухих речовин, залежно від якостісировини, що надходить на технологію. У післяспиртову барду переходять компоненти зернової сировини: сирийпротеїн, безазотисті екстрактивні речовини, жир, клітковина, зола, вітаміни та мікроелементи. Використанняпісляспиртової барди у рідкому вигляді не завжди є раціональним через проблеми зі зберіганням - білки, що входять уїї склад, вже протягом короткого часу починають розкладатися, а також її транспортування на великі відстаніекономічно не вигідне. З метою повного використання післяспиртової барди як високопоживного корму пропонується їїбагатоступінчаста переробка з отриманням ряду товарних продуктів, які використовуються як корми длясільськогосподарських тварин та добавки до концентрованих кормів.
![]() |
Післяспиртова барда надходить на декантер (горизонтальну центрифугу), де розділяється натверду фракцію - кек (40% абсолютно сухих речовин, далі - АСВ) і рідку - фугат (5,1% АСВ). Кек можевідпускатися як товарний продукт, але час його зберігання обмежений 12 годинами, з цієї причини більшефективним є його сушіння з метою отримання DDGS. Фугат, для подальшого утилізації та підвищення його якості яктоварного продукту, загущується на установці ультрафільтрації до отримання ще одного товарного продукту - концентрату(20-23% АСВ). Можлива реалізація концентрату як корму для худоби, як самостійного товарного продукту, але з метоюполіпшення поживних якостей БВК, концентрат змішується з кеком і сушиться.