Дріжджі відіграють важливу роль у виробництві пива. Особливий смак пива залежить як від якості сировини і хмелю, так і від штаму дріжджів, які використовуються для виробництва.
Розрізняють два основних стилі пива – ель і лагер.
Для виробництва елей використовують дріжджі Saccharomyces cerevisiae, які флокулюються (утворюють агломерати) у верхній частині бродильного апарату «верхове бродіння» при температурі 15-23 ˚С. Процес проходить в одну стадію.
Для виробництва лагера використовують дріжджі Saccharomyces pastorianus, які флокулюються (утворюють агломерати) у нижній частині бродильного апарату «низове бродіння» при температурі: первинне бродіння 7-12 ˚С, повторне 4-7 ˚С.
Особливо ретельно підходять до вибору штаму дріжджів при виробництві бельгійських, німецьких, англійських стилів пива, які мають свій неповторний смак і аромат.