13 січ 2021

Як вирішити проблеми з живленням рослин!

Гідропонні системи менш поблажливі, ніж грунтові, і проблеми з поживними речовинами можуть швидко привести до різних хворобливих симптомів рослин. З цієї причини склад живильного розчину і регулярний моніторинг живильного розчину і стану поживних речовин рослин мають вирішальне значення.

Ви можете відрегулювати кількість поживних речовин за допомогою наших гідропонних систем

Слідкуйте за симптомами рослин загальних проблем, включаючи:

Пошкодження розчинних солей

Причина: Пошкодження розчинними солями може бути викликано надмірним добривом, поганою якістю води, накопиченням солей в агрегатних середовищах з плином часу і / або недостатнім вилуговуванням. Добрива - це солі, і в гідропонних системах вони найчастіше фертігіруются. У міру випаровування води розчинні солі можуть накопичуватися в агрегатних середовищах, якщо вони недостатньо вилуговуються. Зрошувальна вода також може бути з високим вмістом розчинних солей, що сприяють цій проблемі.

Симптоми: хімічна посуха може виникнути, коли рівень розчинних солей в посадковому середовищі надмірний. В результаті ви побачите в'янення рослин, незважаючи на адекватний полив. Інші симптоми включають темно-зелене листя, мертві і обпалені краї листя і загибель коренів.

Виявлення: Рівень розчинних солей можна контролювати / вимірювати, відстежуючи електричну провідність (ЕК) зрошувальної води, поживних розчинів і фільтрату (живильного розчину, який випливає з посадкового контейнера).

Лікування: Розчинні солі можна вилуговувати чистою водою. По-перше, визначте джерело високого рівня розчинних солей і виправте його.

Дефіцит Азоту

Причина: Дефіцит азоту може бути викликаний недостатнім заплідненням, дисбалансом поживних речовин або надмірним вилуговуванням.

Симптоми: типовими першими симптомами дефіциту азоту є світло-зелене листя і загальна затримка росту рослин. Ви також можете побачити пов'ялі і мертві і / або жовті краї листя.

Виявлення: вимір / моніторинг електропровідності (ЕП) поживних розчинів може допомогти запобігти дефіциту азоту. Налаштуйте рівні EC, коли вони низькі або високі.

Лікування: Визначте джерело і виправте його. Це може означати додавання більшої кількості азоту в поживні розчини. Це також може означати, що антагоністична поживна речовина є надлишковим в живильному розчині.

Дефіцит Кальцію

Причина: Дефіцит кальцію може бути викликаний недостатнім заплідненням, дисбалансом поживних речовин або низьким рН. Це також пов'язано з управлінням вологістю, високою температурою і низьким потоком повітря. Кальцій є рухомою живильною речовиною і транспортується через рослину в водопроводящих тканинах. Плоди і листя змагаються за воду. Низька відносна вологість і високі температури можуть призвести до збільшення швидкості транспірації і переміщенню листя. У цьому випадку дефіцит кальцію може розвинутися у фруктах.

Симптоми: симптоми дефіциту кальцію зазвичай починаються з коричневих країв листя нової рослини або на дні плоду. Чудовими прикладами цього є тіпберн в салаті і квіткова гниль в томаті і перці. У міру прогресування симптомів ви можете побачити коричневі мертві плями на листі.

Виявлення: контролюйте середовище і проводьте аналіз рослин

Лікування: Правильний рН в поживних розчинах становить від 5,0 до 7,0. При необхідності додавайте добрива. У теплицях повітряний потік може бути низьким, і введення горизонтального повітряного потоку зі швидкістю від 0,3 до 1 м / с на рівні рослин може порушити прикордонний шар рослин і збільшити швидкість транспірації, щоб уникнути дефіциту кальцію в салаті. Ключ до цього полягає в тому, що повітряний потік повинен бути рівномірним для рівномірного росту рослин.

Тіпберн салату викликаний дефіцитом кальцію

Фото 2. Тіпберн салату викликаний дефіцитом кальцію

Дефіцит Заліза

Причина: Найбільш поширеною причиною дефіциту заліза є високий рН середовища і / або зрошувальної води. Це також може бути викликано дисбалансом поживних речовин.

Симптоми: Дефіцит заліза проявляється у рослин у вигляді пожовтіння між жилками листя. Шукайте цей симптом, щоб він проявився першим при новому зростанні.

Виявлення: контролюйте середовище і проводьте аналіз рослин.

Лікування: Скорегуйте рН живильного розчину. При необхідності застосовуйте залізні добрива.

Гідропонний базилік і гідропонні помідори

Фото 3. (Зліва) Цей гідропонний базилік сильно постраждав від дефіциту заліза. Як тільки в воду додавали залізо, на нове зростання це не впливало. (Праворуч) Гідропонні помідори, що показують кінець цвітіння гнилі.

Дефіцит Магнію

Причина: магній може бути викликаний високим рН середовища і / або дисбалансом поживних речовин.

Симптоми: Шукайте пожовтіння між жилками листя як симптом дефіциту магнію. Дефіцит магнію зазвичай проявляється спочатку на нижніх і середніх листках, що допомагає відрізнити його від дефіциту заліза.

Виявлення: контролюйте середовище і проводьте аналіз рослин.

Лікування: Скорегуйте рН живильного розчину. При необхідності застосовуйте залізні добрива.

Токсичність Бору

Причина: Токсичність Бору викликана застосуванням занадто великої кількості бору до рослин. З поживних речовин, які звичайно застосовуються в якості добрива, бор має найвужчий діапазон між дефіцитом і токсичністю. Бор легко наносити надмірно. Перевірте розрахунки добрив перед внесенням. Він також може бути в зрошувальній воді. Важливо перевірити рівень води в джерелі перед його використанням і враховувати вміст бору в воді при додаванні борного добрива.

Симптоми: симптоми токсичності Бору - жовті і мертві плями на краях листя. Ви також можете побачити зниження росту коренів.

Виявлення: контролюйте середовище і проводьте аналіз рослин.

Лікування: визначте джерело надлишку бору і виправте його.