Санітарні та гігієнічні насоси - це пристрої, які слугують для перекачки різноманітних рідин та відрізняються підвищеним ступенем гігієнічності. Зазвичай вони використовуються там, де промислові насоси не підходять своїми фізичними властивостями. Гігієнічні насоси виготовляються з матеріалів, які не вступають в реакцію з рідиною, що рухається по системі. Конструкція приладу передбачає відсутність залишків розчинів для того, щоб знизити можливості бродіння або застою води. В такий спосіб вдається зберегти максимальну чистоту рідини, яка транспортується та забезпечити нормальні санітарні умови. Найчастіше такі прилади використовуються для того, щоб перекачувати розчини у харчовій або фармацевтичній промисловості.
Серед різновидів моделей, санітарно-гігієнічні насоси представлені у вигляді одноступінчастих відцентрових насосів, які мають відкритий або напіввідкритий імпелер. Як основний матеріал використовується нержавіюча сталь. Такий матеріал досить стійкий до агресивних рідин та забезпечує довгу роботу приладу без деформацій.
Головною особливістю санітарних та гігієнічних насосів є матеріали їх виготовлення. Як уже було згадано, переважно це нержавіюча сталь, яка дозволяє зберігати сталий хімічний склад рідини, що транспортується. Додатково замість піскоструменевої обробки поверхні сталі використовується електрична. Це дозволяє забезпечити максимальну гладкість та відсутність мікродеформацій, які з часом забиваються рідинами і впливають на якість санітарних умов. Додатково серед переваг таких насосів варто виділити:
Такі насоси можуть використовуватись переважно в харчовій промисловості для перекачки будь - яких продуктів рідкої або легко в’язкої консистенції. Це можуть бути молочні продукти, жири, соки, тісто і т.д. Рідше такі насоси використовуються в фармацевтиці або, наприклад, косметології. Також можуть бути застосовані в алкогольній промисловості або інших хімічних процесах, де потрібно зберегти стерильність та потрібний рівень санітарних вимог.