В якості сировини для заводів продуктивністю 15000-20000 дал/добу (40000-53000 тон/рік) може виступати як сировину, яка містить крохмаль (зерно, борошно), так і з цукровмісної сировини (бурякова меляса, цукровий сік, цукровий очерет, цукровий буряк і т.д.). Виробляється дегідратований етанол як добавка до палива при виробництві бензину згідно з вимогами ЄС (мінімум 5% від загального обсягу бензину). Рекомендується комплексна переробка крохмаловмісної сировини. Обов'язковим є повний цикл переробки з використанням рекуперативних і оборотних циклів. Кількість відділень від 10 до 11.
Загальна технологія виробництва і кількість відділень наведені тут.
Завод I покоління
(1). Приемка и хранение зерна;
(2). Дроблення зерна і отримання замісу;
(3). Високотемпературний гідроліз крохмалю, наявного в замісі (температура 130 ... 150 С);
(4). Отримання виробничих дріжджів;
(5). Ферментація гідролізованого замісу (надалі по тексту-сусла) і отримання зрілої спиртової бражки;
(6). Дистиляція з зрілої спиртової бражки і отримання спирту сирцю з об'ємною міцністю 88%;
(7). Абсолютизація азеотропною ректифікацією із застосуванням циклогексану в якості абсорбера води;
(8). Виробництво вуглекислоти. Часто воно невигідно економічно через високу енергоємність (70 ... 80% споживання електричної енергії всім заводом і низька якість вуглекислоти);
(9). Станція CIP для промивання технологічного обладнання;
(10). Технологічна котельня на природному газі, мазуті або вугіллі;
(11). Склад сировини / готової продукції зі станцією приймання / відвантаження в залізничні вагони або автотранспорт;
(12). Система охолодження технологічних апаратів;
(13). Біологічні очисні споруди для очищення побутових і технологічних стоків;
(14). Відстійники для приймання післяспиртової барди в нативному / сирому вигляді зі станцією відвантаження на тваринницькі ферми.
Завод II покоління
(1). Приймання та зберігання зерна;
(2). Дроблення зерна і отримання замісу;
(3). Ферментативне розрідження крохмалю, і його оцукрювання (температура 65 ... 95 С);
(4). Отримання виробничих дріжджів;
(5). Ферментація сусла і отримання зрілої спиртової бражки;
(6). Дистиляція зрілої спиртової бражки і отримання спирту сирцю з об'ємною міцністю 88%;
(7). Абсолютизація за допомогою молекулярних сит в якості абсорбера води;
(8). Виробництво вуглекислоти-дивись завод 1-го покоління;
(9). Станція CIP для промивання технологічного обладнання
(10). Технологічна котельня на природному газі, мазуті або вугіллі;
(11). Склад сировини / готової продукції зі станцією приймання / відвантаження в залізничні вагони або автотранспорт;
(12). Система охолодження технологічних апаратів;
(13). Біологічні очисні споруди для очищення побутових і технологічних стоків;
(14). Виробництво з утилізації післяспиртової барди у вигляді сухого продукту-DDGS.
Завод III покоління
(1). Приймання та зберігання зерна;
(2). Поділ зерна на складові частини в сухому вигляді. Перенаправлення складових частин на лінії їх переробки в товарні продукти: